PROGRAMMA
Programma en tijdsindeling
Hieronder treft u het programma, inclusief zaalindeling.
Let op bij de workshops: u kunt ofwel 2 korte ofwel 1 lange workshop volgen.
Start informatiemarkt
Foyer - maak kennis met diverse organisaties en initiatieven
14:00u
Opening symposium
Theaterzaal - opening door dagvoorzitter Frank van den Berg
16:00u
In gesprek met Babs van den Bergh
Theaterzaal
Patiënt zijn, en naaste daarvan, vergt enorm veel inzet en capaciteiten. In praktische zin, maar ook in denkkracht, informatievergaring, assertiviteit, voorstellingsvermogen, empathie en emotiebeheer. René zou gezegd hebben: humeurmanagement.
De woorden Advanced Care Planning ben ik nooit eerder tegengekomen, maar ik kan me ervan alles heilzaams bij voorstellen. In mijn ervaring zijn we er zeker wel onderwerp van geweest in onze gesprekken met hulpverleners, maar er zijn ook belangrijke momenten geweest waarin het jammerlijk ontbrak aan een vooruitblik. Uiteindelijk denk ik wel dat het in de palliatieve zorg vooral gaat om real time adequaat handelen. Dat gaat stukken beter wanneer er van te voren is nagedacht en gesproken. Ik zal deze stelling, en een aantal andere, vanuit het perspectief van de mantelzorger en met een aantal concrete voorbeelden illustreren.
16:05u
Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg
Theaterzaal
Bent u bekend met de mogelijkheid om vrijwilligers in te zetten in de palliatieve en terminale zorg aan patiënten? Wie zijn die vrijwilligers, wat doen zij en wat kunnen zij voor de patiënt en de mantelzorger betekenen? Hoe worden zij voorbereid op en begeleid bij hun taken? Hoe is de samenwerking en afstemming met de professionele zorg?
Tijdens een interactieve sessie georganiseerd door enkele VPTZ-organisaties* in Zeeland, krijgt u antwoord op deze en andere vragen en krijg u een inkijkje in hoe de VPTZ in Zeeland wordt georganiseerd.
* Stichting Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee, Stichting het Clarahofje in Goes, Stichting Manteling in Middelburg en Stichting Hospice Zeeuwsch-Vlaanderen.
16:45u
Kort intermezzo
17:15u
PaTz, het overleggen waard - Adri Jobse
Theaterzaal
PaTz staat voor Palliatieve Thuiszorg en is door ZonMw benoemd als Parelproject. PaTz is bedoeld om de samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen te bevorderen en tegelijkertijd hun deskundigheid te bevorderen. PaTz beoogt het vroegtijdig identificeren van patiënten met palliatieve zorgbehoefte door middel van Advance Care Planning.
17:25u
Diner en informatiemarkt
Foyer - walking dinner, netwerken
18:00u
Start workshoprondes
U hebt hierbij de keuze tussen 2 langere workshops en 4 kortere workshops
19:10u
Identificatie van niet-oncologische palliatieve patiënten - Yvonne Engels
Zaal 2 (1e etage)
In de WHO-definitie voor palliatieve zorg wordt duidelijk gesteld dat palliatieve zorg niet alleen voor kankerpatiënten is, maar ook voor mensen met een levensverkortende chronische aandoening. Ook staat er in dat palliatieve zorg tijdig moet starten, en niet alleen het verlichten van symptomen betreft, maar ook het anticiperen op toekomstige problemen, wensen en behoeften.
Tot nu toe is het niet duidelijk wanneer een zorgverlener nou precies zou kunnen of moeten starten met palliatieve zorg. Daardoor blijft palliatieve zorg nog steeds vaak beperkt tot terminale zorg bij patiënten met kanker.
In deze workshop gaan we daarom kijken naar de volgende aspecten:
- wanneer starten met palliatieve zorg?
- hoe het gesprek over de (onzekere) toekomst aangaan (waarbij hoop en ontnemen van hoop aan de orde komen)
- hoe een anticiperend zorgplan maken?
19:10-20:25u
Signaleringsbox - IKNL
Zaal 1 (1e etage)
Zorgvragers in de palliatieve fase zijn gebaat bij een tijdige en goede signalering om zorgproblemen te voorkomen of te verlichten. Observeren, verwoorden en bespreken van zorgproblemen zijn vaardigheden die nodig zijn om kwalitatief goede zorg te kunnen verlenen. Hierbij staat het uitgangspunt van de zorgverlener altijd centraal. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met een praktijkvoorbeeld en krijg je praktische handvatten voor een goede signalering. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de set signalering in de palliatieve fase. U ervaart het werken met de set signalering in de palliatieve fase en welke meerwaarde het heeft in uw werk.
19:10-20:25u
Heeft u het al gehad over uw levenseinde?
(de huisarts ondersteunt u bij vragen) - Jeroen Peek en Jeroen Bosman
Theaterzaal
In Zeeuws Vlaanderen is er een werkgroep die bovenstaand onderwerp onder handen neemt. Een project hieruit voortvloeiend is dat 2 huisartsen in Terneuzen patiënten boven de 75 jaar middels een brief uitnodigen om hierover na te denken en om eventueel een vragenformulier in te vullen. We zijn nu 3 kwartalen verder .
Graag willen we de resultaten met jullie doornemen en liefst ook aan de hand hiervan bediscussiëren. Waar lopen we tegenaan ? Wat zijn de ervaringen van de patiënten ? Hoe dit project verder te borgen ? Is dit onderwerp alleen het domein van de zorgprofessional ?
We hopen op jullie inbreng (cijfers zijn interessant maar daar houdt het niet mee op!).
19:10- 19:50u
Van betekenis tot het einde - Anne Stael
Zaal 3 (1e etage)
80% van de Nederlanders wil van de naaste weten wat hij/zij wil in de laatste levensfase. 40% wil er zelf maar over praten. Er is dus een verlegenheid om het gesprek te beginnen.
We gaan in kleine groepjes in gesprek over de laatste levensfase en wat dat voor jou betekent. Op deze manier ervaar je wat het je oplevert en hoe je anderen beter in het gesprek kan ondersteunen.
19:10 - 19:50u
Proactieve zorgplanning bij dementie - Willy Beks
Theaterzaal
Het aantal mensen met dementie in 2020 wordt op 230.000 geschat. Dementie is een chronisch progressief ziektebeeld, waarbij men steeds meer functies verliest. Genezing is (nog) niet mogelijk. Daardoor zal een fors aantal mensen sterven als gevolg van de dementie, dan wel mét de dementie.
Mensen met dementie gaan geleidelijk in functioneren achteruit en op een gegeven moment gaat ook wilsonbekwaamheid een rol spelen. Juist daarom is het bij deze doelgroep van groot belang om tijdig te starten met het proces van Advance Care Planning (ACP).
19:55-20:25u
Hoe kijk je als zorgverlener naar een goede dood? - Inge van Eck en Ingrid Pladdet
Zaal 3 (1e etage)
Tijdens deze workshop zal de deelnemer op een interactieve wijze leren over verschillende opvattingen over een goede dood. We zullen naast kennis delen ook kijken hoe de eigen visie op een goede dood van invloed is op het voeren van gesprekken rondom het levenseinde. Enkele handreikingen over gesprekken omtrent het levenseinde, in het licht van individuele levenshoudingen t.a.v. sterven worden besproken. Na afloop heeft de deelnemer meer inzicht in zijn eigen visie op een goede dood en hoe deze zijn gesprekken over het levenseinde kan beïnvloeden.
Let op: maximaal 20 deelnemers! Tickets zijn op de dag zelf beschikbaar; hierover wordt gecommuniceerd door de dagvoorzitter.
19:55 - 20:25u
Van leven ga je dood - Casper van Eijck
Theaterzaal
Wanneer een patiënt is uitbehandeld, pleit Van Eijck ervoor over te gaan tot een goede stervensbegeleiding. Uiteraard door de huisarts, maar graag in samenwerking met hem. "Goede begeleiding is heel belangrijk, dat doe ik misschien anders dan anderen. Maar ook ik ga een behandelovereenkomst aan met mijn patiënt aan; hoewel deze in de praktijk eerder een begeleidingsovereenkomst is, wanneer het voor behandelen te laat is".
20:30u
Take home messages en afsluiting symposium
Theaterzaal - afsluiting door dagvoorzitter