SPREKERS
Onze sprekers en workshopleiders
Hieronder treft u informatie over onze sprekers en workshopleiders (in volgorde van optreden).

Babs van den Bergh
Babs van den Bergh, van huis filosofe-ethica en van beroep directeur van de Vereniging van Universiteiten VSNU, is een ervaren mantelzorger. Zij was getrouwd met René Gude, de éénbenige Denker des Vaderlands die in 2015 is gestorven aan botkanker.
Over hun ervaringen gedurende de zeven jaren die daaraan voorafgingen heeft zij het boek 'Wat kan mij gebeuren?' geschreven. Dat bestaat enerzijds uit de e-mails die zij schreef aan vrienden en collega's vanaf de dag dat René zijn been brak, en anderzijds uit reflecties achteraf.
10 jaar eerder was zij nauw betrokken bij het langdurige sterfbed van haar beste vriend en een half jaar na René stierf haar vader aan een zeldzaam sarcoom
.
VPTZ in Zeeland
De werving, opleiding, begeleiding en inzet van Vrijwilligers in de Palliatieve Terminale Zorg (in hospices en thuis) gebeurt in Zeeland vanuit 4 locaties, te weten: Stichting Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee, Stichting het Clarahofje in Goes, Manteling in Middelburg en Stichting Hospice Zeeuwsch-Vlaanderen in Terneuzen. De coördinatoren Anita Joziasse (Kaaskenshuis), Ruth Elenbaas en Tamara Uitterhoeve (Clarahofje), Adriënne Borger en Annelies Eefting (Manteling) en José Herbergs delen graag de mogelijkheden met u.

Adri Jobse
Adri Jobse is na de overdracht van zijn huisartsenpraktijk in begin 2016 teruggekeerd naar de Zeeuwse regio. Daar werkte hij als waarnemend huisarts en was hij werkzaam als consulent palliatieve zorg bij de helpdesk van het Palliatie Team Midden Nederland (IKNL Utrecht). Deze functie oefent hij uit sinds zijn registratie als kaderhuisarts palliatieve zorg in 2002. Verse is Jobse vanuit het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Utrecht werkzaam als kwartiermaker van het Consortium voor palliatieve zorg Midden Nederland, Septet. De laatste zes jaar van zijn werkzaamheden als praktijkhouder was hij als hospice-arts verbonden aan het hospice Wageningen-Renkum.

Anne Stael
Anne Stael is projectleider van de coalitie 'Van betekenis tot het einde'. De coalitie wil goed oud worden, sterven, dood en rouw beter bespreekbaar maken in de samenleving. Zingeving is een rode draad in haar andere werkzaamheden, zowel als eigenaar van 'Zien wat onzichtbaar is' als in de rol van ontwikkelaar van de opleiding 'Ondernemerschap en spirituele centra'.

Jeroen Peek
Jeroen Peek is sinds 2006 huisarts bij Huisartsen Centrum Zuid in Terneuzen. Wat hij zo aantrekkelijk vindt aan het huisartsenvak, is dat het uit te voeren is in de breedste zin van het woord. Ouderenzorg heeft hij als aandachtsgebied; Peek is ook kaderarts Ouderengeneeskunde. Het mooie aan het werken met ouderen is dat het draait om kwaliteit van leven, dus om alles wat met zorg (en meer) te maken heeft.
Jeroen Bosman
Jeroen Bosman is sinds 2001 huisarts in Terneuzen. Hij volgde de opleiding tot Kaderarts Palliatieve Zorg van 2015-2017. Naast de huisartsenpraktijk is hij als medisch adviseur betrokken bij het hospice in Terneuzen. Via het Netwerk Palliatieve Zorg Zeeland is hij ook actief als consulent en betrokken bij deskundigheidsbevordering in de regio. Daarnaast heeft hij zitting in het transmuraal palliatief overleg van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen.
Yvonne Engels
Yvonne Engels werkte 15 jaar als verloskundige in de 1e, 2e en 3e lijn. Daarna studeerde ze gezondheidswetenschappen in Maastricht. In 2005 promoveerde ze aan het Radboud UMC op de praktijkorganisatie van huisartsen in Nederland en in Europa.
In 2006 begon ze als onderzoeker in het Radboud UMC bij Kris Vissers, die toen net als eerste hoogleraar palliatieve zorg in Nederland was aangesteld. Sindsdien heeft ze een onderzoekslijn opgezet in tijdige palliatieve zorg en meerdere Europese en Nederlands projecten begeleid. Sinds 2 jaar is de universitair hoofddocent, en ook actief betrokken bij het geneeskundecurriculum als coach en docent. In haar vrije tijd maakt ze graag mooie tochten op haar race- of tourfiets.

IKNL
Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is een kennis- en kwaliteitsinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) als belangrijkste basis.
Als onafhankelijk instituut biedt IKNL actief ondersteuning bij het verbeteren van de oncologische en palliatieve zorg.
Samen met zorgprofessionals bepaalt het IKNL de registraties, rapportages en verbeteringen om de oncologische en palliatieve zorg in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen.
Willy Beks
Willy Beks studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar zij haar opleiding afrondde in 1983. Na haar afstuderen was zij een aantal jaren werkzaam als stafdocent aan de HBO-verpleegkunde en vervolgens in de jeugdgezondheidszorg.
In 2004 maakte zij de overstap naar de ouderengeneeskunde. Willy rondde de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde af in 2007 en de opleiding tot kaderarts psychogeriatrie in 2016. Zij is vanaf 2014 verbonden aan Zorggroep Ter Weel.

Inge van Eck
Inge van Eck is als geestelijk verzorger verbonden aan SVRZ. Zij begeleidt cliënten bij levens- en zingevingsvragen in de laatste levensfase.

Ingrid Pladdet
Ingrid Pladdet rondde in 1990 haar opleiding geneeskunde af en specialiseerde zich tot internist, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg. Daarnaast sloot zij haar opleiding tot master public health af met een scriptie over 'Netwerken in health promotion in Nederland en Schotland' en is de arts infectieziekten.
Sinds eind 2015 is ze als specialist ouderengeneeskunde / kaderarts palliatieve zorg verbonden aan SVRZ en als consulent palliatieve zorg en docent actief binnen het Netwerk Palliatieve Zorg Zeeland.
Casper van Eijck
Casper van Eijck studeerde geneeskunde en heelkunde. Sinds 1991 werkt hij op de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC in Rotterdam met als aandachts-gebieden: algemene, endocriene en pancreaticobiliaire (alvleesklier/galwegen) chirurgie, intensive care, liesblessures bij sporters en studentenonderwijs. In 2009 werd hij benoemd tot hoogleraar chirurgie, met speciale aandacht voor het pancreas.
Zijn werkzaamheden in het Erasmus MC combineert hij met zijn affiniteit voor sport; Casper is cluarts van Feyenoord. Daarnaast ziet u Casper regelmatig in de media vanwege de aandacht voor onderzoek naar en behandeling van alvleesklierkanker (Support Casper). Hij wordt geroemd om zijn menselijke aanpak en stervensbegeleiding.